Mój ulubiony krem z dyni
Przepisów na kremy z dni jest mnóstwo. Wiele próbowałam i eksperymentowała, aż zrobiłam taki, który smakuje mi najbardziej – aksamitny, pikantny, z nutką kurkumy, chili i gałki muszkatołowej podkręcony chrupiącymi pestkami i olejem z dyni. Jego zaletami są nie tylko wspaniały smak, zapach i delikatna tekstura, ale również to, że zawiera mało składników i jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Dlaczego warto go przyrządzić?
Każdego dnia powinniśmy zjeść 4-5 porcji warzyw i owoców, łącznie 400, a najlepiej 800 gram. Zupy, zwłaszcza kremy to świetny sposób, aby jeść bardziej roślinnie. Mój krem jest w 100% vege i dostarczy Ci mnóstwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Miąższ dyni to świetne źródło beta-karotenu czyli prowitaminy A, będącej silnym przeciwutleniaczem. Działa on ochronnie na komórki organizmu i wspomaga odporność. Dobroczynnie działają również przyprawy podkręcające smak zupy. Zawarte w nich polifenole mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Co więcej przyspieszają one przemianę materii. Z kolei chrupiące pestki dyni obfitują w cynk, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie m. in. jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, neurologicznego i hormonalnego.
Foto. Wojciech Rosegnal
Składniki na 8 porcji
- 1,5 kilogramy dyni hokkaido lub piżmowej
- 4 średnie cebule
- 4 żabki czosnku
- 1 mała papryczka chili – jeśli nie lubisz bardzo ostrych dań dodaj ją bez pestek
- 2 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól – ilość w zależności od upodobań
- 1, 5 litra wody
- oliwa z oliwek
- pestki dyni
- olej z pestek dyni (możesz zastapić oliwą z oliwek)
Foto. Wojciech Rosegnal
Przygotowanie
- Dynię przekrój na połowę. Ze środka wyciągnij pestki oraz włóknisty, okalający je miąższ.
- Pokrój połówki na kolejne kilka części. Ułóż je na blasze skorupą do dołu.
- Piekarnik nagrzej do 180oC. Piecz przez 50 minut, aż dynia będzie miękka i lekko przyrumieniona.
- Wyciągnij z piekarnika i poczekaj, aż przestygnie.
- W międzyczasie obierz oraz pokrój cebulę i czosnek, na kilka części.
- W garnku, w którym będziesz później gotować zupę, rozgrzej łyżkę klarowanego masła i łyżkę oliwy, wrzuć cebulę na około 4 minuty, aż się zeszkli.
- Dorzuć czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili i kurkumę. Podsmaż jeszcze przez minutę, a następnie przykryj pokrywką i duś przez ok 5 minut, aż cebula zmięknie.
- Za pomocą łyżki wyjmij miąższ dyni – oddziel od skór.
- Wrzuć dynię do garnka z resztą składników. Duś pod przykryćiem prez kolejne 10 minut.
- Zdejmij garnek z palnika. Wszystko razem zblenduj.
- Ugotuj w czajniku 1,5 litra wody. Postaw na palniku garnek, dolej wody i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia.
- Dodaj soli i zetrzyj gałkę muszkatołową.
- Przed podaniem skrop ją aromatycznym olejem z pestek dyni lub oliwą z oliwek
- Idealnym dodatkiem są prażone pestki dyni. Wrzuć je na suchą patelnię i podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. Są gotowe, gdy zacznie unosić się intensywny zapach i lekko się przyrumienią.
- Gotowa.
Well Tips
Jeśli masz większą dynię np. 2-3 kg, możesz zrobić podwójną ilość zupy i zamrozić. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które mają mało czasu. Dzięki temu będziesz mić w zamrażarce gotową kolację lub lunch.
Jeśli nie lubisz gęstych kremów, możesz dolać większą ilość wody, a następnie według upodobań dodać przypraw.