Browsing Tag

zupa

Zupa z kalarepy mojej babci

Uwielbiam smaki z dzieciństwa… Zupa z kalarepy oraz gotowany kalafior, podsmażany na maśle ze złocistą tartą bułką to był mój ulubiony zestaw obiadowy podczas wakacji u babci. Do dzisiaj zajadam ze smakiem te potrawy, ale w nieco zmodyfikowanej wersji. O dziwo, moje propozycje smakują babci, chociaż jak się domyślasz są o wiele lżejsze 😉 Królową…

Chłodnik z botwinki

Botwinka Uwielbiam buraki, to zapewne już wiesz 🙂 Od maja do końca lata jest sezon na botwinę, więc nie może jej zabraknąć w mojej kuchni. Tym bardziej, że oprócz wspaniałego smaku posiada więcej wartości odżywczych niż sam burak. Zawiera dużo żelaza, wapnia oraz magnezu. Jest źródłem witaminy A, C oraz B1, obfituje również w kwas…

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

Prosta i szybka w przygotowaniu. Doskonała na zimne wieczory przy kominku. Świetnie sprawdza się również jako sycący i rozgrzewający posiłek w czasie pracy oraz po zimowych aktywnościach na zewnątrz. Ta zupa doda Ci energii dzięki dużej zawartość łatwo przyswajalnego białka, świetnie uzupełni również potas, który występuje w sporej ilości w większości jej składników. Potas nie…

Zupa cebulowa z kurkumą i imbirem

Zup cebulowych jest wiele, ja przyrządzam na razie trzy rodzaje, ale tę lubię najbardziej. Jest kremowa chociaż nie ma w niej nawet odrobiny śmietany. Każdy kto ją je myśli, że jest nią okraszona, ale to taki mój mały przekręt. Przyrządzam ją wyłącznie z warzyw 🙂 Jest pyszna, złocista, rozgrzewająca i bakteriobójcza. Świetna jesienią i zimą…

Zakwas z buraków na barszcz

Potrawy wigilijne to nie moja bajka. Nie wyobrażam sobie jednak świąt bez barszczu wigilijnego na domowym zakwasie. Żaden kupny nie równa się temu samodzielnie przygotowanemu. Przyrządza się go bardzo szybko. Jeśli jeszcze nie masz zakwasu zdążysz go zrobić, wystarczają 3 dni w ciepłym pomieszczeniu i jest gotowy 🙂   Składniki na 3 litry barszczu 1…

Mój ulubiony krem z dyni

Piękna, jędrna, pomarańczowa, dla mnie jeden z najważniejszych atutów jesieni – dynia. Gdy nadchodzi na nią sezon mogę ją jeść na okrągło w postaci zupy i ciasta. To idealny posiłek nie tylko w przepiękne jesienne dni. Wspaniale również działa, gdy za oknem już śnieg, a ja wracam przemarznięta z wieczornego treningu w górach. Dzięki kurkumie…