Browsing Tag

superfood

Jaja na śniadanie i nie tylko

Co z tymi jajkami? Kiedyś jajka uważano za bardzo zdrowe i odżywcze. Później straciły swoją dobrą opinię ze względu na zawartość cholesterolu. Obecnie specjaliści są zgodni, że bez obaw można je jeść. Stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka o najwyższej wartości biologicznej. Ma ono najbogatszy zestaw aminokwasów ze wszystkich produktów spożywczych, w tym aminokwasy egzogenne, czyli…

Zupa z kalarepy mojej babci

Uwielbiam smaki z dzieciństwa… Zupa z kalarepy oraz gotowany kalafior, podsmażany na maśle ze złocistą tartą bułką to był mój ulubiony zestaw obiadowy podczas wakacji u babci. Do dzisiaj zajadam ze smakiem te potrawy, ale w nieco zmodyfikowanej wersji. O dziwo, moje propozycje smakują babci, chociaż jak się domyślasz są o wiele lżejsze 😉 Królową…

KOKTAJL TRUSKAWKOWY Z KIWI, BANANEM I NATKĄ PIETRUSZKI

Truskawki Po długich miesiącach wyczekiwania, w końcu mamy sezon truskawkowy w pełni. Niektórzy twierdzą, że to już koniec, powiem szczerze, że na mojej grządce truskawki są jeszcze zielone, więc potrwa jeszcze trochę 😉 Cieszmy się ich smakiem puki są dostępne! Są nie tylko pyszne, ale również pełne witamin i mikroelementów. Są doskonałym źródłem witaminy C….

Chłodnik z botwinki

Botwinka Uwielbiam buraki, to zapewne już wiesz 🙂 Od maja do końca lata jest sezon na botwinę, więc nie może jej zabraknąć w mojej kuchni. Tym bardziej, że oprócz wspaniałego smaku posiada więcej wartości odżywczych niż sam burak. Zawiera dużo żelaza, wapnia oraz magnezu. Jest źródłem witaminy A, C oraz B1, obfituje również w kwas…

Pesto pietruszkowe

Pietruszka – zioło o wielkiej mocy Jednym z ziół, którego nigdy nie może zabraknąć w mojej kuchni, jest pietruszka. Uwielbiam jej wspaniały smak oraz aromat. Jem ją przez cały rok. Kiedy pojawia się w mojej szklarni, a później również na grządce, zajadam to zielone cudo codziennie, wręcz pęczkami. Idealnie łączy się z niesamowicie dużą ilością…

Omlet z porem i pieczarkami

Czy jest lepszy sposób na spędzenie leniwego poranka niż przyrządzenie pysznego śniadanka? W weekendy, gdy mam więcej czasu, lubię pokrzątać się po kuchni i od rana dogadzać sobie i najbliższym kulinarnie. Ostatnio wymyśliłam nową wersję omletu. Do omletu można w zasadzie wrzucić dowolne dodatki. Ja pokusiłam się o pora, który króluje w mojej kuchni, podobnie…

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Właściwości czosnku niedźwiedziego Czosnek niedźwiedzie to wiosenny superfood, który jeszcze kilka lat temu było można znaleźć jedynie w lasach i dolinach rzek w różnych regionach Polski m. in. w Sudetach, Karpatach, Bieszczadach, na Podkarpaciu, a także w Kotlinie Sandomierskiej, Biebrzańskim Parku Narodowym oraz Puszczy Kampinoskiej. Obecnie dostępny jest w warzywniakach i na targach, dzięki czemu…

Koktajl mocy z owoców lasu

Nie wiem jak Ty, ale ja nie mogę się już doczekać malin, borówek i jeżyn. Jeszcze trzy-cztery miesiące trzeba czekać na ich świeżutką i pachnącą wersję. Na szczęście wszystkie można dostać w postaci mrożonek, w dodatku mrożone prawie nic nie tracą ze swoich właściwości. To ważne, gdyż są skarbnicą przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki odpowiadające…

Twaróg z czarnuszką

Dzisiaj biały ser podkręcony kolejnym superfood 🙂 Bajecznie kremowy dzięki oliwie z oliwek i octowi balsamicznemu. W dwóch różnych wersjach z suszonymi pomidorami lub z selerem naciowym – bo śniadanie nie może być nudne 😉 Czarnuszka to małe czarne ziarenka o wielkiej mocy. Uwielbiam ich zapach i smak. Co więcej kojarzą mi się z królową…

Koktajl gruszkowo-jabłkowy na serwatce

Lubisz polskie gruszki i jabłka? Ja uwielbiam. Szczególnie polskie szarówki, które dostępne są niestety tylko jesienią i początkiem zimy oraz konferencje. Tą drugą odmianę można kupić na targu oraz w sklepach również wiosną. Kocham je za niepowtarzalny smak i konsystencję. Przyznam jednak, że chrupię je z największą przyjemnością gdy zrywam je prosto z drzewa, kiedy…