Browsing Tag

sezonowe warzywa

Penne z bakłażanem

Błyszczący, ciemno fioletowy, delikatny z zewnątrz i gąbczasty w środku – bakłażan. Jest w marketach przez cały rok, ale sezon na niego zaczyna się w połowie lata.  Do jesieni można go kupić, w każdym warzywniaku i na targu, po kilka złotych za kilogram. Przepisów na dania z oberżyną jest mnóstwo. Ja dzisiaj miałam ochotę na…

Zupa z kalarepy mojej babci

Uwielbiam smaki z dzieciństwa… Zupa z kalarepy oraz gotowany kalafior, podsmażany na maśle ze złocistą tartą bułką to był mój ulubiony zestaw obiadowy podczas wakacji u babci. Do dzisiaj zajadam ze smakiem te potrawy, ale w nieco zmodyfikowanej wersji. O dziwo, moje propozycje smakują babci, chociaż jak się domyślasz są o wiele lżejsze 😉 Królową…

Ciasto dyniowe

Moja przygoda z ciastem z dynią zaczęła się od klasycznego, amerykańskiego pumpkin pie. Po kilku modyfikacjach wyszło mi pyszne kruche ciasto z lekkim, kremowym, korzennym nadzieniem, którym zajadam się przez cały sezon na dynię. Nie ulega wątpliwości, że jest to jeden z moich ulubionych smakołyków. Przepisów na amerykańskie ciasta dyniowe jest mnóstwo. Zamieniłam w kruchym…