Browsing Tag

minerały

Chłodnik z botwinki

Botwinka Uwielbiam buraki, to zapewne już wiesz 🙂 Od maja do końca lata jest sezon na botwinę, więc nie może jej zabraknąć w mojej kuchni. Tym bardziej, że oprócz wspaniałego smaku posiada więcej wartości odżywczych niż sam burak. Zawiera dużo żelaza, wapnia oraz magnezu. Jest źródłem witaminy A, C oraz B1, obfituje również w kwas…

Pesto pietruszkowe

Pietruszka – zioło o wielkiej mocy Jednym z ziół, którego nigdy nie może zabraknąć w mojej kuchni, jest pietruszka. Uwielbiam jej wspaniały smak oraz aromat. Jem ją przez cały rok. Kiedy pojawia się w mojej szklarni, a później również na grządce, zajadam to zielone cudo codziennie, wręcz pęczkami. Idealnie łączy się z niesamowicie dużą ilością…

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Właściwości czosnku niedźwiedziego Czosnek niedźwiedzie to wiosenny superfood, który jeszcze kilka lat temu było można znaleźć jedynie w lasach i dolinach rzek w różnych regionach Polski m. in. w Sudetach, Karpatach, Bieszczadach, na Podkarpaciu, a także w Kotlinie Sandomierskiej, Biebrzańskim Parku Narodowym oraz Puszczy Kampinoskiej. Obecnie dostępny jest w warzywniakach i na targach, dzięki czemu…

Koktajl mocy z owoców lasu

Nie wiem jak Ty, ale ja nie mogę się już doczekać malin, borówek i jeżyn. Jeszcze trzy-cztery miesiące trzeba czekać na ich świeżutką i pachnącą wersję. Na szczęście wszystkie można dostać w postaci mrożonek, w dodatku mrożone prawie nic nie tracą ze swoich właściwości. To ważne, gdyż są skarbnicą przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki odpowiadające…

Koktajl gruszkowo-jabłkowy na serwatce

Lubisz polskie gruszki i jabłka? Ja uwielbiam. Szczególnie polskie szarówki, które dostępne są niestety tylko jesienią i początkiem zimy oraz konferencje. Tą drugą odmianę można kupić na targu oraz w sklepach również wiosną. Kocham je za niepowtarzalny smak i konsystencję. Przyznam jednak, że chrupię je z największą przyjemnością gdy zrywam je prosto z drzewa, kiedy…

SERWATKA – źródło zdrowia?

Mleko oraz przetwory mleczne najlepiej kupować od lokalnych rolników, którzy posiadają nieduże gospodarstwa i gwarantują, iż odpowiednio karmią swoje krowy. Dzięki temu mamy gwarancję, iż jemy pełnowartościowe produkty oraz możemy poczuć ich prawdziwy smak. Świeże mleko i nabiał smakują zupełnie inaczej niż jałowe produkty dostępne w sklepie. Mam to szczęście, że moje wujostwo posiada gospodarstwo…

Sałatka z pieczonymi burakami

Ostry, pieprzowy smak rukoli, słodycz marynowanego buraka, słony ser feta, aromat prażonych włoskich orzechów, a to wszystko zwieńczone goryczkowatą czarnuszką oraz słodko-kwaśnym kremem balsamicznym. Moim zdaniem kompozycja doskonała 🙂 Jest to jedna z sałatek, którą mogę jeść niemalże codziennie. Ta sałatka to bogactwo witamin, minerałów oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. O dodatkowych jej walorach nie będę…

Koktajl młodych bogów z kiwi i natką pietruszki

Ten zielony koktajl ma niesamowitą wartość odżywczą. To moc witaminy C oraz żelaza, dzięki czemu wzmacnia nasz organizm, a także duża dawka beta-karotenu, który świetnie wpływa na cerę. Jest również skarbnicą potasu oraz ma właściwości moczopędne, co zapewnia prawidłową gospodarkę wodną. Dzięki luteinie i witaminie A korzystnie wpływa na wzrok. Co więcej, reguluje i poprawia…