SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TRUSKAWKAMI

Sałatka z pieczonymi szparagami i truskawkami

Chrupiące i wykwintne szparagi tworzą obłędny duet z rumianymi, słodkimi truskawkami. Ich delikatne smaki wspaniale podkręca lekki, cytrynowy dressing. Te trzy składniki wystarczają do przyrządzenia niezwykłej przekąski. Tego połączenia nie można zepsuć zbędnymi dodatkami. Aby stworzyć sycący lunch lub kolację wystarczy dodać subtelną w smaku roszponkę oraz sezonowe strączki i bundz, który smakuje najlepiej wiosną i na początku lata.

 

sałatka ze szparagami i truskawakami



SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 200 g truskawek
  • 200 g groszku cukrowego
  • 125 g roszponki
  • 100 g bundzu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

CYTRYNOWY DRESSING

  • ½ cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI



PRZYGOTOWANIE

Nagrzej piekarnik do 200 st. W międzyczasie odłam zdrewniałe części szparagów (same złamią się w odpowiednim miejscu). Pokrój na 3-4 równe części (w zależności od długości chrupiącej części). Groszek również pokrój na równe części. Ułóż warzywa na szklanej lub ceramicznej blasze (jeśli używasz metalowej pamiętaj o papierze do pieczenia). Skrop oliwą oraz oprósz solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika na 8 minut (jeśli stwierdzisz, że warzywa są za twarde, piecz przez kolejne 2 minuty). Wyciągnij z pieca i wystudź. W między czasie przygotuj sałatę, pokrój truskawki na połówki i ser w niewielkie kostki. Wyciśnij sok z cytryny, połącz go z miodem. Cały czas mieszając dolej oliwę, dodaj pieprz i sól. Na talerzach ułóż sałatę, dodaj pieczone warzywa, truskawki oraz bundz. Całość polej dressingiem i gotowe! Jeśli masz w ogrodzie lub szklarni roszponkę, która kwitnie, możesz dodać jej białe kwiatki 😉

sałatka ze szpragami



MOJE WSKAZÓWKI

Do przyrządzenia dressingu warto wykorzystywać mały słoiczek. Dzięki czemu zaoszczędzisz czas, a sos będzie nieziemsko kremowy – mieszając łyżką dopiero po długim czasie uzyskasz taką konsystencję. Jak to zrobić? Wystarczy, że wszystkie składniki wlejesz do słoiczka, dodasz przyprawy, zakręcisz i przez chwilę będziesz potrząsać jak shakerem. W tym przypadku dressing będzie gotowy gdy uzyska złociście żółty kolor, a konsystencja będzie jedwabista. Polecam, aby wykorzystać to rozwiązanie również do innych sosów sałatkowych.


Bundz możesz zastąpić innym serem podpuszczkowym z sera krowiego lub bawolego (mozzarella).


Jeśli nie lubisz połączenia warzyw z owocami, zamiast truskawek możesz dodać rzodkiewkę, jednak sprawdza się tylko delikatna w smaku. Zbyt ostra przyćmiewa szparagi.


Zielona fasola mamut jest równie dobrym dodatkiem jak groszek cukrowy.



Wspaniałego dnia, pełnego smaku i aromatu 😊

Podobał Ci się mój wpis? Podziel się nim!