szkszuka

SZAKSZUKA Z CIECIERZYCĄ I SEREM PODPUSZCZKOWYM

Szakszuka to proste i szybkie danie, którego bazę stanowią przywołujące smak lata pomidory, jaja oraz aromatyczne przyprawy. Do dzisiejszej wersji, zgodnie z zasadą #zerowaste wykorzystałam dodatki, które miałam w lodówce. Sycącą ciecierzycę oraz ser podpuszczkowy z czarnuszką, który uwielbiam. Ta kombinacja zapewnia na długo energię. Jest więc idealnym śniadaniem przed aktywnym dniem w plenerze.




SKŁADNIKI NA 3-4 PORCJE

  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 4 jaja
  • 4 łyżki ugotowanej ciecierzycy
  • 80 g sera podpuszczkowego
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży tymianek lub oregano
  • łyżeczka kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek
szakszuka




PRZYGOTOWANIE

Na oliwie podpiec drobno posiekany czosnek, rozgnieciony w moździerzu kumin oraz paprykę. Po ok. 2 minutach dodaj pomidory, ciecierzycę oraz listeczki tymianku, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i gotuj ok. 7 minut na większym ogniu, aż pomidory odparują. Następnie zrób cztery miejsca na jaja i wbij je na patelnię. Gotuj przez 3-4 minuty, aż białka będą ścięte, a żółtka jeszcze miękkie /jeśli lubisz ścięte jaja gotuj dłużej/. Możesz przykryć patelnię, aby jaja szybciej się ugotowały. Posyp kawałkami sera oraz ziołami.

 

Podawaj z ulubionym pieczywem.

 

szkszuka



MOJE WSKAZÓWKI

Do mojego przepisu użyłam sera podpuszczkowego z czarnuszką. Możesz go zastąpić mozzarellą lub fetą, a czarnuszką posypać danie. Jeśli wybierzesz fetę, pamiętaj że jest słona, więc nie musisz już dodawać soli.

 

Jeśli nie masz świeżego tymianku lub oregano możesz użyć klasycznych ziół dedykowanych szakszuce: kolendry, natki pietruszki lub bazylii. Możesz wykorzystać również inne zioła, które masz na parapecie lub w ogrodzie.

 

W sezonie pomidory z puszki możesz zastąpić świeżymi. Jedna puszka to ok. 3 średnich pomidorów.

Jeśli nie masz ugotowanej ciecierzycy możesz użyć strączków z puszki.

 

Kumin ma niesamowity aromat, który uwalnia się podczas rozgniatania w moździerzu. Polecam, abyś do potraw dodawał/a rozcierane ziarna, a nie wersję sproszkowaną.

 

Chociaż to danie śniadaniowe sprawdza się również jako lunch lub kolacja.

Podobał Ci się mój wpis? Podziel się nim!
komentarze 2
Hi nice website https://google.com
16 maja 2020 05:07

Hi nice website https://google.com

Magda Górnisiewicz
19 czerwca 2020 06:49

Thank You!