Czosnek niedźwiedzi to wiosenne superfood, które jeszcze kilka lat temu można było znaleźć jedynie w lasach i dolinach rzek w różnych regionach Polski m. in. w Sudetach, Karpatach, Bieszczadach, na Podkarpaciu, a także w Kotlinie Sandomierskiej, Biebrzańskim Parku Narodowym oraz Puszczy Kampinoskiej. Obecnie dostępny jest w warzywniakach i na targach, dzięki czemu każdy może korzystać z jego dobrodziejstw. Można go również zasadzić w ogródku lub w doniczce na balkonie w zacienionym miejscu. Ja zasiałam czosnek na polanie pod lasem i od kilku lat, w kwietniu i maju, zbieram jego liście
Wygląda niepozornie i łatwo go pomylić z liśćmi konwalii, uwalnia jednak tak silny aromat, że po powąchaniu nie ma wątpliwości, iż jest to czosnek. Jego liście mają nie tylko podobny zapach do dobrze znanego czosnku pospolitego, ale również działanie, a pod niektórymi względami przewyższają go.
Czosnek ma ładne, białe kwiaty, trzeba jednak pamiętać, że jadalne są tylko liście, i że nie powinno się ich zbierać, gdy roślina kwitnie, ponieważ wtedy są bezwartościowe. Najlepiej ściąć liście przy ziemi zanim zaczyna kwitnąć (pozostawiając kilka młodych listeczków). Wtedy też będziemy dłużej się nim cieszyć, gdyż po kilku tygodniach wyrosną nowe.
Co takiego kryją w sobie te liście, które są pałaszowane przez misie po wiosennej pobudce? Są bogate w najważniejsze dla naszego organizmu witaminy, w tym: A, C, E oraz selen. Zawierają również sporo łatwo przyswajalnego żelaza. Ponadto znajduje się w nich, aż 20 razy więcej adenozyny niż w czosnku pospolitym. Substancja ta zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów, poprawia kondycję żył i tętnic oraz obniża ciśnienie krwi, a także poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), natomiast stymuluje wzrost dobrego cholesterolu (HDL).
Czosnek niedźwiedzi to najbogatsza w związki siarki roślina w Europie. Są one bardzo cennym składnikiem o dużym spektrum działania. Chronią nasz organizm przed wirusami, mają również działanie grzybo- i bakteriobójcze. Co więcej wspomagają proces oczyszczania z toksyn. Pomagają usuwać nikotynę oraz metale ciężkie i inne szkodliwe składniki zawarte m. in. w wysoko przetworzonej żywności.
Siarka to również podstawowy składnik keratyny – białka skóry, włosów i paznokci oraz kolagenu – odpowiadającego za ich prawidłowy stan, wygląd i elastyczność. Siarka pozwala zachować piękną cerę, lśniące włosy a także mocne i zdrowe paznokcie. Jest, więc nie tylko sprzymierzeńcem zdrowia, ale i urody!
Związki siarki są podstawowym budulcem wspomnianego już kolagenu oraz tkanki łącznej, z których zbudowane są stawy, co się z tym wiąże wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych, ich sprawne funkcjonowanie oraz ich regenerację. Dodatkowo posiada właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi dolegliwości narządów ruchu oraz stany pourazowe. Jest ona bardzo ważna w diecie, każdej osoby uprawiającej sport. Siarka zapewnia także, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu.
Ponadto czosnek niedźwiedzi dzięki substancjom, które zawiera jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, wspomaga trawienie, usprawnia pracę jelit oraz regeneruje florę bakteryjną.
Chyba nie masz już wątpliwości, iż warto go zasiać lub poszukać w lokalnym warzywniaku.
Jest świetnym dodatkiem do kanapek, twarogów, omletów, sałatek, makaronów i kasz. Możesz próbować i eksperymentować, dodając go do potraw, do których pasuje czosnek i klasyczne bazyliowe pesto. Jeśli lubisz czosnek, na pewno nie popsujesz nim żadnej potrawy, a może stworzysz nową petardę smaku w swojej kuchni.
Przepis jest bardzo prosty. Łączę podstawowe składniki, pozwalając, aby to pikantny smak czosnku grał pierwsze skrzypce.
Umyj i osusz liście czosnku, a następnie pokrój je i wrzuć do kielicha blendera. Orzechy wsyp na patelnię i praż (na suchej patelni) przez około 2 minuty, aż poczujesz głęboki orzechowy aromat. Możesz je wcześniej pokroić lub prażyć w całości, a pokroić później. Pokrojone i wystudzone orzechy dodaj do czosnku. Wlej oliwę oraz sok z cytryny. Dodaj przyprawy i zblenduj.
Jeśli nie lubisz aromatycznych włoskich orzechów, lub nie masz ich w domu, możesz je zastąpić prażonymi nasionami słonecznika lub orzechami laskowymi, piniowymi, bądź innymi ulubionymi.
Pesto możesz przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Zalej pesto oliwą, tak aby dokładnie pokrywała wszystkie liście, dzięki temu naturalnie je zakonserwujesz.
Czosnek niedźwiedzi jest wspaniałym dodatkiem nie tylko w formie pesto. Możesz nim przyprawiać różne potrawy. Pamiętaj tylko, żeby dodawać go pod koniec gotowania, czy smażenia. Krótka obróbka termiczna pozwala na zachowanie wszystkich jego właściwości. Ja uwielbiam z nim sałatki, omlety oraz twaróg. Przepis na pyszną pastę z czosnkiem niedźwiedzim oraz awokado znajdziesz tutaj.
Smacznego i na zdrowie!