Jaja uważano za bardzo zdrowe i odżywcze. Później straciły swoją dobrą opinię ze względu na zawartość cholesterolu. Obecnie specjaliści są zgodni, że bez obaw można je jeść. Stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka o wysokiej wartości biologicznej. Ma ono najbogatszy zestaw aminokwasów ze wszystkich produktów spożywczych, w tym aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm ludzki nie jest w stanie sam wytworzyć. Jedno średnie jajko (50 g) dostarcza około 6,3 g białka, przy czym, więcej łatwo przyswajalnego białka zawiera żółtko niż białko. Jest również źródłem niemal wszystkich witamin niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania, z wyjątkiem witaminy C. Zawiera m. in. cenne witaminy z grupy B oraz wszystkie rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E i K). Jest także bogate w związki mineralne: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi oraz selenu i fluoru. Żółtko obfituje w karotenoidy (beta-karoten, kryptoksantynę, luteinę i zeaksantynę), które są świetnymi antyoksydantami. Co więcej, luteina i zeaksantyna mają istotny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Kolejne ważne składniki odżywcze to lecytyna i cholina, gdyż obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych oraz są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo lecytyna bierze udział w procesach przemiany materii oraz opóźnia procesy starzenia. Z kolei cholina uczestniczy w budowie błon komórkowych oraz cytoplazmatycznych, jak również zmniejsza odkładanie się tłuszczu w wątrobie.
Osobom, które nie przepadają za jajami kurzymi polecam, aby spróbowały przepiórczych. W dodatku są jeszcze zdrowsze niż kurze. Są bogatsze w żelazo, miedź, beta-karoten, oraz witaminy z grupy B. Co więcej, są bardziej odżywcze, gdyż mają więcej żółtka w stosunku do białka. W dodatku zawierają mniej cholesterolu, natomiast więcej kwasów wielonienasyconych.
Jaja polecam szczególnie na śniadanie. Ze względu na to, że zawierają wartościowe białko i tłuszcz, które zapewniają sytość. Dodatkowo obniżają poziom kortyzolu, dzięki czemu nie mamy napadów głodu w ciągu dnia. Ich właściwości pomagają zachować prawidłową masę ciała, a nawet schudnąć.
Tutaj znajdziesz przepis na pyszny omlet jaglany ze szparagami, który doda Ci energii i witalności – idealny na weekndowy, leniwy poranek oraz śniadanie po porannym treningu!
Niestety teraz złe informacje. Wysoką wartość odżywczą mają tylko jaja najwyższej, jakości, czyli wiejskie od sprawdzonego i zaufanego rolnika lub oznakowane numerami „0” oraz ‘’1”, pochodzące od kur z wolnego wybiegu. Różnica jest ogromna, np. stosunek kwasów omega-3 do omega-6 w jajach od kur żyjących w naturalnym środowisku wynosi 1:4, natomiast w jajach kur klatkowych 1:19. Nie warto zatem sięgać po jaja „3”.
Smacznego!