pesto pietruszkowe

PESTO PIETRUSZKOWO-ORZECHOWE

ZIOŁA O WIELKIEJ MOCY

Natka pietruszki jest jednym z ziół, którego nigdy nie może zabraknąć w mojej kuchni. Uwielbiam jej wspaniały smak oraz aromat. Jem ją przez cały rok. Kiedy pojawia się w mojej szklarni, a później również na grządce, zajadam to zielone cudo codziennie, wręcz pęczkami. Idealnie łączy się z wieloma potrawami, nie tylko wytrawnymi. Dla niektórych podstawą zielonych koktajli jest jarmuż, dla mnie pietruszka. Świetnie współgra z kiwi, cytryną, grejpfrutem, jabłkiem, bananem, ananasem, oraz truskawkami. 

 

Jeśli masz ochotę wypróbować jeden z moich ulubionych koktajli wspomagających odporność tutaj znajdziesz przepis na orzeźwiający i odżywczy koktajl z kiwi i natką pietruszki.

 

Pietruszka znajduje się w czołówce roślin bogatych w witaminę C. Obfituje również w beta-karoten. Już jedna łyżka posiekanych listków pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Zawiera także dużo witaminy E, kwasu foliowego oraz żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku, miedź oraz wielu innych soli mineralnych. To właśnie dzięki mocy witamin i minerałów wzmacnia i uodparnia organizm. Oczyszcza go również z toksyn oraz odkwasza. Dodatkowo poprawia i reguluje trawienie. Co więcej dzięki obfitości przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia. Przyspiesza również odnowę naskórka oraz wzmacnia jego funkcję ochronną i zmniejsza utratę wody. To sprawia, iż skóra jest jędrna, elastyczna i nawilżona.

 

pesto pietruszkowe



przepis na pesto

Połączenie pietruszki z aromatycznymi, prażonymi orzechami włoskim, oliwą z oliwek najwyższej jakości oraz czosnkiem daje fenomenalny efekt. Wspaniale smakuje rozsmarowane na kromce żytniego chleba z plasterkiem wędzonego łososia, suma lub dorsza. Jest także idealnym dodatkiem do kaszy jaglanej oraz makaronów. Świetnie komponuje się również z tradycyjnym humusem. Niebo w gębie!

składniki na mały słoiczek (250 ml)

  • 2 duże pęczki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 6-8 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

przygotowanie

Orzechy wsyp na patelnię i praż (na suchej patelni) przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż poczujesz głęboki orzechowy aromat. Możesz je wcześniej pokroić lub prażyć w całości, a pokroić później. Pokrojone i wystudzone orzechy wrzuć do kielicha blendera. Umyj i osusz natkę, a następnie pokrój ją i dorzuć. Dodaj obrany czosnek. Wlej oliwę (na początku 6 łyżek) oraz sok z cytryny. Dodaj przyprawy i zblenduj. Jeżeli będzie się źle miksowało, ponieważ będzie za gęste, dodaj jeszcze oliwy.

 

pesto pietruszkowe



Moje wskazówki

Moje pesto ma dosyć zwartą konsystencję, jeśli wolisz żeby było bardziej płynne po prostu dodaj oliwy.


Orzechy włoskie możesz zastąpić prażonymi nasionami słonecznika lub innymi i orzechami, które lubisz.


Jeżeli jesteś miłośnikiem parmezanu, polskiego bursztynu lub innego wyrazistego sera i nie wyobrażasz sobie bez nich pesto – dodaj je. Pamiętaj jednak, że sery są słone, więc nie musisz dodawać już soli.


Pesto możesz przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Musisz je jednak zalać oliwą, dzięki temu odetniesz dostęp powietrza i będzie zakonserwowane. Możesz je również zmrozić. Uważam jednak, że najlepsze jest świeże. Zresztą jeden słoiczek zawsze znika z mojej lodówki w ciągu tygodnia.


Smacznego!

Podobał Ci się mój wpis? Podziel się nim!