Dostaliśmy w prezencie czas, by zadbać o zdrowie swoje i swoich bliskich. Warto go wykorzystać do wprowadzania zdrowych zmian w stylu życia, które zaprocentują nie tylko podwyższeniem odporności, ale również wzrostem energii i lepszym samopoczuciem!
Może to właśnie ten moment, w którym zaczniesz zmieniać swoje nawyki żywieniowe, nauczysz się gotować lub poszukasz nowych przepisów, które obfitują w składniki wzmacniające odporność?
Mieszkańcy niebieskich stref gotują posiłki w domu, a wyjścia do restauracji rezerwują na specjalne okazje. Warto korzystać z ich wiedzy i doświadczeń budując zdrowe nawyki.
Badania naukowe potwierdzają, że najzdrowsza dieta, to dieta domowa, ponieważ samodzielnie przygotowywane posiłki mają przeważnie wyższą jakość. Pozbawione są tanich wypełniaczy i ulepszaczy smaku, które dodawane są do gotowych dań oraz posiłków typu fast food. Mają również mniejszą zawartość soli oraz tłuszczu niż przepyszne dania nawet z najlepszych restauracji. Co więcej mają mniej kalorii. Z badań wynika, że osoby jedzące na mieście średnio spożywają o ponad 250 kalorii więcej niż osoby spożywające posiłki w domu. W dodatku gotując, nawet proste dania, ruszasz się i spalasz od 100 do 300 kalorii. Doceń więc czas, który możesz poświęcić na gotowanie i naucz się rozpieszczać podniebienie w okresie osłabienia oraz w sezonie na infekcje.
Gotując samemu, masz możliwość wzbogacania dań o cenne składniki prozdrowotne. Myślisz, że jest to utrudnione, w czasie gdy powinniśmy ograniczyć wyjścia z domu? Niekoniecznie, może się okazać, że twoja dieta będzie bardziej urozmaicona i pełna zdrowych produktów. Jak to zrobić? Oto kilka sprawdzonych wskazówek:
Z warzyw przyrządzaj sycące i wzmacniające zupy oraz kremy. Tutaj znajdziesz przepis na jeden z moich ulubionych rozgrzewających kremów z dyni. Mrożone warzywa są również świetnym dodatkiem do prostych i szybkich dań jednogarnkowych. Możesz z nich przygotować aromatyczne indyjskie curry, pyszne kaszotta i risotta oraz pasty. Ich ogromnym plusem jest to, że są już pokrojone, dzięki czemu gotowanie jest mniej czasochłonne.
Z malin, jeżyn, borówek i czarnych porzeczek możesz wyczarować na drugie śniadanie witalizujące, pełne antyoksydantów musy i koktajle.
Jeśli chcesz wprowadzać inne zdrowe nawyki, które wpłyną na poprawę odporności i Twoje dobre samopoczucie polecam na początek wpis “Małymi krokami do dobrego samopoczucia”.
Więcej informacji na temat zdrowej kuchni w stylu Up Your Life zajedziesz w zakładce KUCHNIA.
Inne sprawdzone metody na podwyższenie odporności znajdziesz w moim felietonie: “Odporność jest najważniejsza!” na blogu #ShapeMeUp.
Życzę Ci dużo zdrowia i dobrego samopoczucia 🙂