zdrowy przepis, kuchnia, wellness, slow life, slow food, warsztaty kulinarne, zdrowy styl życia

Przepisowo, czyli jak?

moi mistrzowie świata kuchni

Mam swoich ulubionych kulinarnych mistrzów, którzy w niesamowity sposób pokazują świat jedzenia i fenomenalnie potrafią o nim opowiadać. 

 

Na liście moich faworytów jest Jamie Oliver, który pokazuje, jak można wyczarować zdrowe, pożywne posiłki w szybkim czasie. Tomasz Jakubiak, który z  pasją wykorzystuje w kuchni najlepsze polskie, lokalne produkty. Obaj przypisują ogromne znaczenie wspólnym posiłkom z rodziną i przyjaciółmi. 

 

Nigella Lawson – królowa comford food. Wie jak poprawiać samopoczucie w każdych okolicznościach. Kontrowersyjny Anthony Bourdain, który zdradzał tajniki świat restauracji “od kuchni” i przemierzał kontynenty w poszukiwaniu niepowtarzalnych smaków i kulinarnych obyczajów. 

 

kuchnia, wellness, slow life, slow food, warsztaty kulinarne, zdrowy styl życia


kulinarne inspiracje

Oglądam ich programy i z pasją przeglądam książki. Przepisy i załączone do nich zdjęcia czy pokazywane obrazy są dla mnie inspiracją. Powodują, że mam na coś ochotę. Teraz pytanie czy posiadam odpowiednie składniki? Jeśli nie, to czy kupuję produkty, czy coś wymyślę z tego, co kryje się w lodówce i innych zakamarkach?  

 

Jeżeli ruszam na zakupy, często wracam z czym innym, bo w międzyczasie przychodzi mi do głowy nowy pomysł. Potem ktoś pyta, jak to zrobiłam i czy to mój przepis? Czasami okazuję się, że to nawet nie modyfikacja czyjejś wersji, ale coś zupełnie innego. Co więcej, większość potraw przyrządzam „na oko”, a dodawane do nich produkty zmieniają się w zależności od pory roku, mojego humoru i nie do końca zawsze jasnych okoliczności i pomysłów. Stąd też zamieszczanie przepisów na blogu to dla mnie duże wyzwanie i ogrom pracy. Liczę, odmierzam, ważę, a to wszystko po to by móc się z Wami dzielić moimi kulinarnymi pomysłami. 

 

zdrowy przepis, kuchnia, wellness, slow life, slow food, warsztaty kulinarne, zdrowy styl życia



bez przepisu i bez stresu

Mam jednak nadzieję, że moje przepisy nie będą tylko gotowymi recepturami, ale również inspiracją do tworzenia własnych potraw. Prawda jest taka, że prawdziwa zabawa w kuchni zaczyna się dopiero, jak zapominamy o wytycznych, miarach i zasadach, kiedy zaczynamy kombinować i dokonywać własnych odkryć. Tego Wam życzę. Warto czasami zaryzykować, nawet, jeśli początkowo coś „zepsujecie”.

 

Dla mnie największą frajdą jest nie tylko improwizowanie w kuchni i urozmaicanie posiłków, ale również szukanie zdrowych zamienników i wprowadzanie ich do dań uwielbianych przeze mnie i moich najbliższych. Mam ogromną satysfakcję, gdy próbują potrawy w nowej, zdrowszej wersji i mówią, że smakuje tak jak zawsze lub jeszcze lepiej. Przygotowywanie zdrowych, a zarazem pysznych posiłków zgodnych z indywidualnymi preferencjami kulinarnymi może okazać się wspaniałą przygodą. Nikt wtedy nie mówi o diecie – ja wyrzuciłam to słowo z mojego codziennego słownika. Gdybym tak nie zrobiła, okazałoby się, że na diecie jestem od około 20 lat. Od czasu gdy poznałam dobroczynne właściwości kasz i zaczęłam eliminować z mojego jadłospisu przetworzone produkty jak pseudo dietetyczne, pełne cukru płatki śniadaniowe, owocowe jogurty, a także nafaszerowane chemią kostki rosołowe oraz inne wysoko przetworzone produkty.

kuchnia, wellness, slow life, slow food, warsztaty kulinarne, zdrowy styl życia


Moje wskazówki

Jeśli nie potrafisz gotować lub ciągle sobie wmawiasz, że jesteś najbardziej zajętą osobą na świecie i nie masz na to czasu – przestań i daj sobie szansę! Zrób coś dla siebie i zapisz się na moje warsztaty.

 

Zacznij od prostych rzeczy jak śniadanie, koktajl na drugie śniadanie, zupa. 

 

Nie musisz od razu przyrządzać wykwintnych i czasochłonnych dań. Zresztą mało kto robi je na  co dzień. 

W mojej kuchni są one zarezerwowane na leniwe weekendy i specjalne okazje.

 

Jeśli już umiesz i lubisz gotować, ale wydaje Ci się, że zdrowe gotowanie to ogromne wyzwanie lub że to nuda i nie może być smaczne, przestań i wypróbuj moje przepisy.

Podobał Ci się mój wpis? Podziel się nim!