Pieczona kaczka z warzywami w aromatycznych ziołach

Kaczka z warzywami w aromatycznych ziołach

Czas na zmiany – święta w stylu slow

Kiedyś uwielbiałam święta i ich atmosferę. Przygotowywałam je z rozmachem. Piekłam kilka ciast, do tego ciasteczka, zupę, różne rodzaje mięsa z kilkoma dodatkami do wyboru, sałatkę jarzynową, pasztet, no i oczywiście jajka, co najmniej na dwa sposoby.

 

Przeszło mi! Kocham cały proces przygotowań oraz gotowania, jestem wtedy w swoim świecie. Niestety po kilku dniach padam! Chcę odpocząć. Iść w góry, na narty, na rower. Wtedy zjeżdża się cała rodzina, a ja muszę udawać, że jest świetnie, zero zmęczenia, i z wielką przyjemnością podawać do stołu.

 

W tym roku powiedziałam nie 😉 Nie będzie tradycyjnie i wykwintnie, jednak jak zwykle, w moim domu, będzie pysznie, ale jak najmniejszym nakładem pracy, a ja z uśmiechem będę się delektować czasem z rodziną i przyjaciółmi.

 

 

Już w sobotę rytualnie, powolutku, na małym ogniu będzie się gotował rosół. Ja w tym czasie upiekę sernik. Po czym przygotuję pieczoną kaczkę z warzywami. Są to potrawy, które moi najbliżsi uwielbiają, więc na pewno będzie im smakowało.

 

pieczona kaczka z warzywami



Kaczka z warzywami w aromatycznych ziołach

Kaczkę od lat przygotowuję w marynacie z majeranku oraz czosnku, dzięki niej ma wspaniały smak i aromat. Pasują do niej różne dodatki. Od buraków i pieczonych ziemniaków, przez gnocchi z różnymi mieszankami sałat. Podam ją jednak w święta z pieczonymi pieczarkami z kolorową papryką, czerwoną cebulą oraz rozmarynem. Do tego będzie niepalona kasza gryczana, okraszona masłem i pietruszką. Zestaw idealny J

 

pieczona kaczka z warzywami



Składniki dla 4 osób

PIECZONA KACZKA

  • 4 piersi lub udka z kaczki
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Pieczone warzywa

  • 400 gram pieczarek
  • 2 papryki, żółta i czerwona
  • 4 czerwone cebule
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Dodatki

  • 100 gram kaszy gryczanej niepalonej
  • łyżka masła
  • pęczek pietruszki
pieczona kaczka z warzywami



Przygotowanie

Umyj i osusz mięso z kaczki. Przygotuj miskę, w której zrobisz marynatę, a następnie będziesz marynować mięso. Rozgnieć w prasce ząbki czosnku i wrzuć do miski. Dodaj majeranek, sól oraz oliwę, a następnie wymieszaj. Na każdym kawałku mięsa, ponakrawaj skórkę tak, aby stworzyć na niej „kratkę”, na każdym kawałku mięsa. Natrzyj je marynatą. Włóż do miski, przykryj ją folią i wstaw do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Najlepiej, jeśli będzie się marynowało całą noc. Gdy wyciągniesz mięso z lodówki, pozostaw je, chociaż na 30 minut, aby nabrało temperatury pokojowej. Włącz piekarnik na termoobieg i nagrzej go do 180 stopni. Kaczkę ułóż na brytfannie, skórką do góry. Piecz 50-55 minut, aż będzie miękka i zrumieniona. W czasie pieczenia obróć porcje 2-3 razy, aby skórka były chrupiąca oraz równomiernie upieczona. Pamiętaj jednak, aby ostatnie 15 minut piec skórką do góry. 

 

W między czasie przygotuj drugą brytfannę, na której będziesz piec warzywa. Umyj i osusz pieczarki oraz paprykę. Pieczarki pokrój w ćwiartki, paprykę w kawałki równomiernej wielkości. Obierz cebulę i pokrój w duże półksiężyce. Z każdej główki możesz zrobić 6-8 części, w zależności od jej wielkości. Wrzuć warzywa na brytfannę. 2 gałązki rozmarynu obierz z listeczków dynamicznym, posuwistym ruchem palców po gałązce „pod prąd” listeczków. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Skrop 6 łyżkami oliwy, a następnie wymieszaj warzywa, tak, aby wszystkie były pokryte oliwą i przyprawami. Pozostałe 2 gałązki rozmarynu rzuć przed pieczeniem na warzywa, będą ładną dekoracją. 15 minut przed końcem pieczenia mięsa wrzuć do piekarnika warzywa. 

 

W tym czasie ugotuj kaszę gryczaną na sypko, według przepisu na opakowaniu. Pod koniec pieczenia sprawdź czy mięso jest rumiane i miękkie. Jeśli tak, to wyciągnij kaczkę i pozostaw w gorącej brytfannie, aby odpoczęła. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220 stopni i piecz dalej warzywa przez około 10 minut, aż będą przypieczone. Do ugotowanej kaszy dodaj masło oraz pokrojoną pietruszkę, wymieszaj i gotowe J

 

pieczona kaczka z warzywami


Moje wskazówki

Co do równomiernego pieczenia różnych kawałków mięsa, w tym samym czasie, opinie są różne, ale według mnie nóżki i piersi z kaczki pieką się w miarę równomiernie. Możesz wybrać udka lub piersi, wtedy na pewno upieką się idealnie. Ja przyrządzam jedne i drugie jednocześnie, ponieważ część moich bliskich woli nóżkę, a część pierś – nie walczę z tym, przecież święta są po to żeby rodzinę rozpieszczać.

 

Po świątecznym obiedzie zamiast siedzieć za stołem warto wybrać się wspólnie na spacer. Ja na pewno będę wyciągała moją rodzinkę!

 

Życzę spokojnych Świąt!

Podobał Ci się mój wpis? Podziel się nim!