Chłodnik z botwinki

Botwinka

Uwielbiam buraki, to zapewne już wiesz 🙂 Od maja do końca lata jest sezon na botwinę, więc nie może jej zabraknąć w mojej kuchni. Tym bardziej, że oprócz wspaniałego smaku posiada więcej wartości odżywczych niż sam burak. Zawiera dużo żelaza, wapnia oraz magnezu. Jest źródłem witaminy A, C oraz B1, obfituje również w kwas foliowy. Wszyscy sportowcy wiedzą, że buraki i botwinę warto jeść w każdej ilości, gdyż ich spożywanie poprawia jakość czerwonych krwinek oraz usprawnia metabolizm w mięśniach. Jeśli intensywnie trenujesz, warto skorzystać z najtańszego, legalnego dopingu, który jest dostępny w każdym warzywniaku 😉 Jeśli nie przygotowujesz się do żadnego maratonu, i tak warto wprowadzić je do swojej diety dla lepszego samopoczucia i poprawy wydolności. Jedzenie botwinki poprawi ogólne funkcjonowanie Twojego organizmu, ponieważ odkwasza i odtruwa. Barszczyk lub chłodnik z botwinki świetnie sprawdza się po imprezach przy grillu, gdyż pomaga oczyścić wątrobę. Wpływa także na poprawę przemiany materii oraz utrzymanie wagi.

Czas przygotować pyszny chłodnik 🙂

1_CHŁODNIK Z BOTWINKI_LOGO

 

Chłodnik z botwinki

Wariacji na temat chłodnika z botwiny jest mnóstwo. Przeglądając przepisy trudno stwierdzić, który będzie najlepszy, trzeba spróbować i znaleźć swój ulubiony 😉 Według kucharzy najważniejsza jest podstawa chłodnika, czyli bulion. W pełni się zgadzam, musi być przygotowany z dobrych składników i esencjonalny. Pytanie, jaki wybrać? Warzywny, drobiowy, wołowy czy też mieszany. Chłodnik to letnia, lekka zupa, więc zdecydowanie polecam warzywny. Teraz głos podniosą zapewne miłośnicy zup na porządnych, mięsnych wywarach. Najbardziej smakuje mi na samych warzywach, ale każdy przepis to tylko inspiracja, można modyfikować do woli. Oczywiście, bez względu na to, jaki bulion wybierzesz musi być zrobiony przez Ciebie. Kostkom rosołowym stanowczo mówimy nie! Jak już mamy bulion, przechodzimy do składników. W tej kwestii, stawiam na prostotę oraz idealne połączenie smaków. Składniki ograniczam jedynie do botwinki oraz koperku. Jako dodatek polecam jajko. Czasami zaszaleję i dodaję również startego ogórka, ale nie świeżego, lecz kiszonego z domowej spiżarni. Nie lubię bardzo gęstych chłodników, które mają wręcz konsystencję jogurtu, dlatego mój jest lekki.

 

Składniki na 8-10 porcji

  • 2 duże pęczki botwinki
  • 2 pęczki koperku
  • 250 ml esencjonalnego bulionu warzywnego (zredukowanego o połowę od stanu wyjściowego)
  • 400 g zsiadłego mleka
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Buraczki zetrzyj na tarce (najlepiej użyj maszynki, ja nigdy nie robię tego ręcznie). Botwinkę pokrój w paski. Przełóż je do miski i zalej zimną wodą, tak, aby tylko przykryła warzywa i odstaw na noc do lodówki. Następnego dnia, zagotuj z bulionem, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż będą tak miękkie jak lubisz. Ja gotuję 8 min. – są wtedy al dente. Podczas gotowania dodaj sól i sok z połowy cytryny. Wyjmij z lodówki zsiadłe mleko oraz jogurt, żeby nabrały temperatury pokojowej. Zupę w tym czasie odkryj i poczekaj, aż również osiągnie taką temperaturę. Wymieszaj jogurt z zsiadłym mlekiem, najlepiej trzepaczką lub zmiksuj je blenderem. Następnie dodaj do zupy wraz z koperkiem i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na 8 godzin, aby się „przegryzła”.

 

5_CHŁODNIK Z BOTWINKĄ_LOGO

 

Moje wskazówki

Chłodnik to idealna zupa na wynos. Możesz zapakować go do pojemnika lub słoika i włożyć do lodówki w pracy. Gdy jedziesz w trasę wykorzystaj termos.

Do tarcia oraz obierania buraków polecam użyć rękawiczki chirurgiczne. Ja zawsze mam je w kuchni i wykorzystuję je m.in. gdy przyrządzam warzywa, które barwią skórę.

Zupę możesz podawać samą lub z gotowanym jajkiem.

Świetnie smakuje również z tartym, kiszonym ogórkiem. Jak już spróbujesz pierwszej wersji możesz się pokusić o drugą. Wystarczy zetrzeć na tarce 3-4 ogórki kiszone i dodać do zupy przed włożeniem do lodówki.

Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej syta, możesz dodać do niej ziemniaki pokrojone w kostkę.

Wybierając jogurt zwróć uwagę na skład. Nie kupuj jogurtu, który zawiera mleko w proszku.

 

Smacznego 🙂

Magda Gornisiewicz

ZOSTAW KOMENTARZ

ZOBACZ RÓWNIEŻ