Omlet z porem i pieczarkami

Czy jest lepszy sposób na spędzenie leniwego poranka niż przyrządzenie pysznego śniadanka? W weekendy, gdy mam więcej czasu, lubię pokrzątać się po kuchni i od rana dogadzać sobie i najbliższym kulinarnie. Ostatnio wymyśliłam nową wersję omletu. Do omletu można w zasadzie wrzucić dowolne dodatki. Ja pokusiłam się o pora, który króluje w mojej kuchni, podobnie jak cebula i czosnek, prze całą jesień, zimę oraz wiosnę. Por to niepozorne warzywo, o wielkiej mocy. Jest świetnym źródłem żelaza, zawiera prawie trzy razy więcej tego pierwiastka niż buraki. Zawiera również sporą dawkę inuliny – naturalnego prebiotyku, który przyczynia się do wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Inulina ułatwia również przyswajanie składników mineralnych oraz obniża poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Co więcej, por jest zasadotwórczy, więc pomaga odkwasić organizm. Wykazuje także działanie oczyszczające, sprzyja usuwaniu zalegającej wody w organizmie. Jest, więc dodatkiem idealnym 🙂 Oczywiście najważniejszy jest jego smak, który doskonale komponuje się z pieczarkami podkręconymi chili, słodką papryką i kurkumą oraz ostrym, a jednocześnie lekko orzechowym, serem bursztyn. Takie śniadanko doda Ci energii i witalności. Świetnie działa po imprezie, ponieważ łagodzi złe samopoczucie 😉 Jest również wspaniałą propozycją na śniadanie do łózka, gdyż zwiększa libido 🙂

 

1OMLET Z POREM I PIECZARKAMI_LOGO

 

Składniki na 2 porcje

  • 200 g pieczarek
  • 1 średni por
  • 4 jaja
  • 4 łyżki płatków jaglanych
  • ½ małej papryczki chili lub pieprz cayenne
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • kawałek sera bursztyn lub cheddar
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa lub masło klarowane

 

Przygotowanie

Umyj pieczarki i pora. Pieczarki pokrój w plasterki, a pora w półtalarki. Przygotuj dwie patelnie. Na obydwie daj po łyżce masła klarowanego lub 2 łyżki oliwy i rozgrzej je. Przekrój papryczkę chili, usuń pestki, a następnie drobno pokrój. Na patelnię, na której będziesz przyrządzać pieczarki, wrzuć papryczkę oraz słodką paprykę i kurkumę. Jak poczujesz ich intensywny zapach dodaj pieczarki, posól je i wymieszaj, a następnie duś bez przykrywki, na małym ogniu, przez 20 minut, aż woda odparuje. Pod koniec duszenia oprósz świeżo mielonym pierzem i wymieszaj. Na drugą patelnię wrzuć pora, posól i podobnie jak pieczarki duś 20 minut. W międzyczasie ubij mikserem 4 jaja ze szczyptą soli na puszystą pianę. Następnie dodaj 4 łyżki płatków jaglanych i wymieszaj. Połącz na jednej patelni pieczarki z porem, wymieszaj i spróbuj. Jeśli uważasz, że brakuje w nich pieprzu lub soli dodaj według uznania przyprawy. Wlej na warzywa równomiernie pianę z jaj z płatkami. Przykryj patelnię i podsmażaj na małym ogniu, przez około 2-3 minuty, aż zobaczysz, że piana z jajek jest po górze lekko ścięta. Zetrzyj żółty ser. Przewróć dynamicznie omlet na drugą stronę, posyp wierzch startym serem. Gdy ser się rozpuści omlet jest gotowy.

 

Moje wskazówki

Do omletów lubię dodawać płatki jaglane lub gryczane, gdyż dzięki nim można uzyskać zmienną teksturę, nadają im chrupkości. Zamiast płatków jaglanych możesz użyć 2 łyżek mąki jaglanej. Nie warto kupować jej w sklepie. Bardzo Łatwo zrobić ją w domu. Wystarczy młynek do kawy lub blender z dużą mocą.

Wiele osób używa tylko białej części pora do przyrządzania potraw. Ja wykorzystuję go w całości. Biała część jest delikatna, natomiast zielona jest bardziej chrupiąca i zdecydowanie ostrzejsza. Jeśli chcesz użyć tylko białej części, zieloną włóż do lodówki i wykorzystaj ją do gotowania bulionu warzywnego lub rosołu.

 

Smacznego 🙂

Magda Gornisiewicz

ZOSTAW KOMENTARZ

ZOBACZ RÓWNIEŻ