Pieczona kaczka z warzywami

Uwielbiam święta i ich atmosferę. Kiedyś przygotowywałam je z rozmachem. Piekłam kilka ciast, do tego ciasteczka, zupę, różne rodzaje mięsa z kilkoma dodatkami do wyboru, sałatkę jarzynową, pasztet, no i oczywiście jajka, co najmniej na dwa sposoby. Przeszło mi! Kocham cały proces przygotowań oraz gotowania, jestem wtedy w swoim świecie. Niestety po kilku dniach padam! Chcę odpocząć. Iść w góry, na rower. Wtedy zjeżdża się cała rodzina, a ja muszę udawać, że jest świetnie, zero zmęczenia, i z wielką przyjemnością podawać do stołu. W tym roku powiedziałam nie 😉 Nie będzie tradycyjnie i wykwintnie, jednak jak zwykle, w moim domu, będzie pysznie, ale jak najmniejszym nakładem pracy, a ja z uśmiechem będę się delektować czasem z rodziną i przyjaciółmi. Już w sobotę rytualnie, powolutku, na małym ogniu będzie się gotował rosół. Ja w tym czasie upiekę sernik z mango (przepis znajdziesz tutaj: http://upyourlife.pl/2017/02/sernik-z-mango/). Po czym przygotuję pieczoną kaczkę z warzywami. Są to potrawy, które moi najbliżsi uwielbiają, więc na pewno będą zadowoleni.

Kaczkę od lat przygotowuję w marynacie z majeranku oraz czosnku, dzięki niej ma wspaniały smak i aromat. Pasują do niej różne dodatki. Od buraków i pieczonych ziemniaków w piekarniku, przez gnocchi z różnymi mieszankami sałat. Ja podam ją jednak z pieczonymi pieczarkami z kolorową papryką, czerwoną cebulą oraz rozmarynem. Do tego będzie niepalona kasza gryczana, okraszona masłem i pietruszką. Zestaw idealny 🙂

3KACZKA Z WARZYWAMI_LOGO

 

Składniki dla 4 osób

Pieczona kaczka

  • 4 piersi lub udka z kaczki
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Pieczone warzywa

  • 400 g pieczarek
  • 2 papryki, żółta i czerwona
  • 4 czerwone cebule
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Dodatki

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • łyżka masła
  • pęczek pietruszki

4KACZKA Z WARZYWAMI_LOGO

Przygotowanie

Umyj i osusz mięso z kaczki. Przygotuj miskę, w której zrobisz marynatę, a następnie będziesz marynować mięso. Rozgnieć w prasce ząbki czosnku i wrzuć do miski. Dodaj majeranek, sól oraz oliwę, a następnie wymieszaj. Ponakrawaj skórkę tak, aby stworzyć na niej „kratkę”, na każdym kawałku mięsa. Natrzyj je marynatą. Włóż do miski, przykryj ją folią i wstaw do lodówki, na co najmniej 2 godziny. Najlepiej, jeśli będzie się marynowało całą noc. Gdy wyciągniesz mięso z lodówki, pozostaw je, chociaż na 30 minut, aby nabrało temperatury pokojowej. Włącz piekarnik na termoobieg i nagrzej go do 180 stopni. Kaczkę ułóż na brytfannie, skórką do góry. Piecz 50-55 minut, aż będzie miękka i zrumieniona. W czasie pieczenia obróć porcje 2-3 razy, aby skórka były chrupiąca oraz równomiernie upieczona. Pamiętaj jednak, aby ostatnie 15 minut piec skórką do góry. W między czasie przygotuj drugą brytfannę, na której będziesz piec warzywa. Umyj i osusz pieczarki oraz paprykę. Pieczarki pokrój w ćwiartki, paprykę w kawałki równomiernej wielkości. Obierz cebulę i pokrój w duże półksiężyce. Z każdej główki możesz zrobić 6-8 części, w zależności od jej wielkości. Wrzuć warzywa na brytfannę. 2 gałązki rozmarynu obierz z listeczków dynamicznym, posuwistym ruchem palców po gałązce „pod prąd” listeczków. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem. Skrop 6 łyżkami oliwy, a następnie wymieszaj warzywa, tak, aby wszystkie były pokryte oliwą i przyprawami. Pozostałe 2 gałązki rozmarynu rzuć przed pieczeniem na warzywa, będą ładną dekoracją. 15 minut przed końcem pieczenia mięsa wrzuć do piekarnika warzywa. W tym czasie ugotuj kaszę gryczaną na sypko, według przepisu na opakowaniu. Pod koniec pieczenia sprawdź czy mięso jest rumiane i miękkie. Jeśli tak, to wyciągnij kaczkę i pozostaw w gorącej brytfannie, aby odpoczęła. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220 stopni i piecz dalej warzywa przez około 10 minut, aż będą przypieczone. Do ugotowanej kaszy dodaj masło oraz pokrojoną pietruszkę, wymieszaj i gotowe 🙂

 

Moje wskazówki

Co do równomiernego pieczenia różnych kawałków mięsa, w tym samym czasie, opinie są różne, ale według mnie nóżki i piersi z kaczki pieką się w miarę równomiernie. Możesz wybrać udka lub piersi, wtedy na pewno upieką się idealnie. Ja przyrządzam jedne i drugie jednocześnie, ponieważ część moich bliskich woli nóżkę, a część pierś – nie walczę z tym, przecież święta są po to żeby rodzinę rozpieszczać.

Po świątecznym obiedzie zamiast siedzieć za stołem warto wybrać się wspólnie na spacer. Ja na pewno będę wyciągała moją rodzinkę 🙂

Magda Gornisiewicz

ZOSTAW KOMENTARZ

ZOBACZ RÓWNIEŻ