Pesto z czosnku niedźwiedziego

Właściwości czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzie to wiosenny superfood, który jeszcze kilka lat temu było można znaleźć jedynie w lasach i dolinach rzek w różnych regionach Polski m. in. w Sudetach, Karpatach, Bieszczadach, na Podkarpaciu, a także w Kotlinie Sandomierskiej, Biebrzańskim Parku Narodowym oraz Puszczy Kampinoskiej. Obecnie dostępny jest w warzywniakach i na targach, dzięki czemu każdy może korzystać z jego dobrodziejstw. Można go również zasadzić w ogródku lub w doniczce na balkonie. Ja zasadziłam czosnek na polanie pod lasem i od kilku lat pod koniec kwietnia i na początku maja zbieram jego liście. Ma także ładne, białe kwiaty, trzeba jednak pamiętać, że jadalne są tylko liście, i że nie powinno się ich zbierać, gdy roślina kwitnie, gdyż wtedy są bezwartościowe. Najlepiej ściąć wszystkie liście przy ziemi zanim zaczyna kwitnąć. Wtedy też będziemy dłużej się nim cieszyć, ponieważ po kilku tygodniach wyrosną nowe. Wygląda niepozornie i łatwo go pomylić z liśćmi konwalii, uwalnia jednak tak silny aromat, że po powąchaniu nie ma wątpliwości, iż jest to czosnek. Jego liście mają nie tylko podobny zapach do dobrze znanego czosnku pospolitego, ale również działanie, a pod niektórymi względami go przewyższają.

1_CZOSNEK NIEDŻWIEDZI_logo

Co takiego kryją w sobie te liście, których coraz więcej osób poszukuje wiosną? Są bogate w najważniejsze dla naszego organizmu witaminy, w tym: A, C, E oraz selen. Zawierają również sporo łatwo przyswajalnego żelaza. Ponadto znajduje się w nich, aż 20 razy więcej adenozyny niż w czosnku pospolitym. Substancja ta zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów, poprawia kondycję żył i tętnic oraz obniża ciśnienie krwi, a także poziom trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL), natomiast stymuluje wzrost dobrego cholesterolu (HDL). Czosnek niedźwiedzi to również roślina najbogatsza w związki siarki w Europie. Są one bardzo cennym składnikiem o dużym spektrum działania. Chronią nasz organizm przed wirusami, mają również działanie grzybo- i bakteriobójcze. Co więcej wspomagają proces oczyszczania z toksyn. Pomagają usuwać nikotynę oraz metale ciężkie i inne szkodliwe składniki zawarte m. in. w wysoko przetworzonej żywności. Siarka to również podstawowy składnik keratyny – białka skóry, włosów i paznokci oraz kolagenu – odpowiadającego za ich prawidłowy stan, wygląd i elastyczność. Siarka pozwala zachować piękną cerę, lśniące włosy a także mocne i zdrowe paznokcie. Jest, więc nie tylko sprzymierzeńcem zdrowia, ale i urody 🙂 Związki siarki są podstawowym budulcem wspomnianego już kolagenu oraz tkanki łącznej, z których zbudowane są stawy, co się z tym wiąże wpływa na prawidłowy rozwój chrząstek stawowych, ich sprawne funkcjonowanie oraz ich regenerację. Dodatkowo posiada właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi dolegliwości narządów ruchu oraz stany pourazowe. Jest ona bardzo ważna w diecie, każdej osoby uprawiającej sport. Siarka zapewnia także, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu.

Ponadto czosnek niedźwiedzi dzięki substancjom, które zawiera jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, wspomaga trawienie, usprawnia pracę jelit oraz regeneruje florę bakteryjną.

Chyba nie masz już wątpliwości, iż warto poszukać go w ogrodzie lub na targu. Czasu nie zostało Ci zbyt wiele, bo sezon na czosnek nie jest długi 😉

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Jest świetnym dodatkiem do kanapek, twarogów, omletów, sałatek, makaronów i kasz. Możesz próbować i eksperymentować, dodając go do potraw, do których pasuje czosnek i klasyczne bazyliowe pesto. Jeśli lubisz czosnek, na pewno nie popsujesz nim żadnej potrawy, a może stworzysz nową petardę smaku w swojej kuchni 🙂 Przepis jest bardzo prosty. Łączę podstawowe składniki, pozwalając, aby to pikantny smak czosnku grał pierwsze skrzypce.

1_PESTO_CZOSNEK NIEDŹWIEDZI_LOGO

 

Składniki na jeden słoiczek (ok 250 ml)

  • 3 pęczki czosnku niedźwiedziego
  • 30 g orzechów włoskich (6 łyżek pokrojonych orzechów)
  • sok z połowy cytryny
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie

Umyj i osusz liście czosnku, a następnie pokrój je i wrzuć do kielicha blendera. Orzechy wsyp na patelnię i praż (na suchej patelni) przez około 2 minuty, aż poczujesz głęboki orzechowy aromat. Możesz je wcześniej pokroić lub prażyć w całości, a pokroić później. Pokrojone i wystudzone orzechy dodaj do czosnku. Wlej oliwę oraz sok z cytryny. Dodaj przyprawy i zblenduj.

 

Moje wskazówki

Nie zbieraj czosnku niedźwiedziego w lasach, gdyż jest częściowo chroniony. Wyhoduj swój lub kupuj, jest już dostępny nawet w wiejskich warzywniakach.

Jeśli nie lubisz aromatycznych włoskich orzechów, lub nie masz ich w domu, możesz je zastąpić prażonymi nasionami słonecznika lub orzechami laskowymi bądź piniowymi.

Jeżeli jesteś miłośnikiem parmezanu lub naszego wspaniałego polskiego bursztynu i nie wyobrażasz sobie pesto bez nich, zetrzyj je na tarce i dodaj 🙂

Mam nowy, szybki  patent na rozdrabnianie orzechów. Zamiast kroić, miażdżę je w moździerzu. Efekt jest bardzo podobny, a kuchnia czystsza 😉

Pesto możesz przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni. Musisz je jednak zalać oliwą, tak jak w przypadku innych pesto, dzięki temu odetniesz dostęp powietrza i będzie zakonserwowane.

Czosnek niedźwiedzi jest wspaniałym dodatkiem nie tylko w formie pesto. Możesz dodawać jego pokrojone liście do różnych potraw. Musisz tylko pamiętać, żeby dodawać go pod koniec gotowania, czy smażenia, gdyż krótka obróbka termiczna pozwala na zachowanie wszystkich jego właściwości. Ja uwielbiam z nim sałatki, omlety oraz twaróg. Przepis na pyszny twaróg z czosnkiem niedźwiedzim oraz awokado znajdziesz tutaj: http://upyourlife.pl/2017/01/twarog-z-awokado-i-czosnkiem-niedzwiedzim/

TWARÓG Z AWOKADO Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM_logo

Masz okazję spróbować go ze świeżym czosnkiem, później pozostaje wersja z suszonym.

 

Smacznego i na zdrowie 🙂

Magda Gornisiewicz

ZOSTAW KOMENTARZ

ZOBACZ RÓWNIEŻ