Szybkie curry z indykiem i warzywami

Idealnie byłoby gdybyśmy mieli czas, aby codziennie gotować świeże posiłki. Niestety często jest to niemożliwe. Szczególnie w tygodniu, gdy jesteśmy bardzo zajęci. W weekendy również nie zawsze mamy czas na przygotowywanie czasochłonnych dań, zwłaszcza, gdy spędzamy je aktywnie. Nie oznacza to jednak, że musimy zrezygnować z gotowania. W takich chwilach sprawdzają się szybkie przepisy. Mam mnóstwo sprawdzonych pomysłów na błyskawiczne, pyszne i zdrowe obiady.

Dzisiaj podzielę się z Tobą moim przepisem na szybkie curry z indykiem i warzywami. Ponieważ większość świeżych warzyw o tej porze roku nie ma zbyt dużej wartości odżywczej często sięgam po mrożonki. Mrożone warzywa nie tracą zbyt wiele witamin oraz minerałów, a w dodatku są od razu pokrojone, dzięki czemu skracamy czas przygotowania. Do tej wersji curry wykorzystuję mrożoną włoszczyznę, czyli marchewkę z selerem, pietruszką i porem. Takie mieszanki oferuje wiele firm na rynku. Warzyw są w nich pokrojone w cienkie słupki, które świetnie się sprawdzają w tym daniu. Pozostaje jedynie pokrojenie i zamarynowanie kurczaka oraz ugotowanie całego dania w 1 garnku oraz przygotowanie dodatków. Łącznie nie zajmie Ci to więcej niż 40 minut.

 

Curry z indykiem i włoszcyzną_logo

 

Składniki na 4-6 porcji

  • 200 g piersi z indyka
  • 450 g mrożonych warzyw – włoszczyzna paski
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 ml wody
  • pół pęczka kolendry lub pietruszki
  • 1 łyżka oleju do smażenia (np. rzepakowego)

 

Marynata do mięsa

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 centymetry świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu

 

Przygotowanie:

Zacznij od marynaty. Do miski, do której będziesz wrzucać pokrojone mięso, wsyp zmielone przyprawy: kurkumę, paprykę oraz pieprz cayenne. Następnie rozgnieć w moździerzu ziarenka kolendry oraz kumin i wsyp do miski. Imbir obierz i zetrzyj na małej tarce. Rozgnieć ząbki czosnku na desce nożem, obierz i drobno posiekaj. Dodaj oliwę i sos sojowy. Wymieszaj składniki. Umyj i osusz papierowym ręcznikiem indyka. Pokrój go w paseczki. Wrzuć do miski z marynatą i dobrze wymieszaj. Najlepiej rękoma. Przykryj miskę i włóż na kilka godzin do lodówki. Wyjmij mięso na około 30 minut przed smażeniem, gdyż powinno mieć temperaturę pokojową. Patelnię, najlepiej grillową, posmaruj łyżką oleju. Na rozgrzaną patelnię wrzuć mięso i podsmaż przez chwilę tak, aby ścięło się białko, wystarczy jak mięso lekko się przyrumieni. Po kilku minutach wrzuć je do garnka. Dodaj 250 ml gorącej, przegotowanej wody i duś przez 15 minut. Dodaj warzywa i duś przez kolejne 10 minut. Dodaj mleko kokosowe, wymieszaj i gotowe. Spróbuj, jeśli uważasz, że jest za mało słone dodaj sosu sojowego, jeśli za mało ostre dodaj świeżo mielonego pieprzu.

Każdą porcję posyp kolendrą lub pietruszką.

 

Dodatki

Jeśli chcesz, aby curry było naprawdę błyskawicznym daniem możesz je podać z makaronem ryżowym. Cienkie nitki przyrządza się w zaledwie 3 minuty. Wystarczy makaron wrzucić do miski, zalać gorąca wodą i po 3 minutach odcedzić.

Do curry świetnie pasuje również mieszanka ryżu basmati z dzikim. Polecam także kaszę jaglaną.

Żeby wzbogacić danie podaj go z szybką sałatką z rukoli.

Wszystkie dodatki zdążysz przygotować w międzyczasie, jak curry będzie się dusiło.

 

Składniki na sałatkę z rukoli na 4 porcje:

  • 4 garści rukoli
  • łyżka prażonego słonecznika
  • łyżeczka białego sezamu
  • łyżeczka czarnego sezamu
  • oliwa z oliwek
  • krem z octu balsamicznego
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

Rukolę umyj, osusz i wrzuć do miski. Dodaj słonecznik oraz sezam. Popieprz, posól, skrop oliwą oraz octem balsamicznym. Wymieszaj. Podawaj na półmisku, lub osobne porcje w małych miseczkach.

 

Moje wskazówki

Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej. Ja zazwyczaj marynuję je całą noc.

To danie świetnie nadaje się do mrożenia. Możesz przygotować podwójną porcję i zamrozić w woreczkach. Dzięki temu zaoszczędzisz czas i będziesz wiedzieć, że w Twojej zamrażarce zawsze znajdzie się coś na szybki obiad lub kolację.

Mrożąc pamiętaj, aby używać woreczków przeznaczonych właśnie do tego. Warto zawsze opisać woreczek, gdyż po zamrożeniu czasami trudno rozpoznać, jaka to potrawa. Najlepiej napisać nazwę dania oraz datę.

To danie jest idealne na wynos. Mieszasz curry np. z 3 łyżkami kaszy jaglanej i wkładasz do pojemnika. Do kolejnego możesz wziąć sałatkę. Smakowity lunch do pracy gotowy 🙂

Smacznego!

Magda Gornisiewicz

ZOSTAW KOMENTARZ

ZOBACZ RÓWNIEŻ