http://upyourlife.pl/wp-content/uploads/2017/02/1SERNIK-Z-MANGO_MONI_LOGO.jpg

Sernik z mango z nutą wanilii

Jutro walentynki, dzień, w którym wręcz trzeba rozpieszczać siebie i najbliższych na wszystkie możliwe sposoby. Ja zafunduję sobie i osobom, które kocham trochę lata i rozpusty w postaci pysznego, kremowego, wręcz rozpływającego się w ustach sernika mango z nutą wanilii  🙂

Składniki (dla standardowej wysokiej formy do pieczenia o wymiarach około 24-36)

  • 1 kg białego sera
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii
  • 850 g pulpy mango (300 do masy, 550 do polewy)

Przygotowanie

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Ser zmiel w maszynce. Następnie ubij jaja z cukrem na wysokich obrotach, aż powstanie kremowa, jasna piana. Zmniejsz obroty, stopniowo dodawaj ser. Wlej powoli pulpę mango (300 g). Na końcu dodaj mąkę oraz ziarenka wanilii. Miksuj, aż składniki się połączą. Masę wlej do formy. Wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 150 st. C. Piecz przez 20 minut. Następnie zmniejsz do 120 st. C. i piecz przez 1 godzinę i 15 minut. Sprawdź czy ser jest rumiany, jeśli nie pozostaw jeszcze w piekarniku na 10-15 minut sprawdzając jego kolor. Wyciągnij ciasto i polej równomiernie musem z mango. Piecz przez kolejne  15 minut.

Moje wskazówki

Ser kupuję od rolnika na lokalnym targu, jeśli kupujesz go w sklepie kup półtłusty lub tłusty, a sernik będzie miał lepszy smak i konsystencję, będzie bardziej kremowy. Pamiętaj, że „lighty” to zło.

Mielę ser tylko raz i jeśli jest dobrej jakości to wystarczy, aby osiągnąć kremową konsystencję sernika. Niektórzy mielą twaróg 2-3 razy. Jeśli stwierdzisz, że jest suchy i pozostają w nim twarde gródki, możesz przemielić go jeszcze raz. Jeśli nie chce Ci się mielić sera i chcesz mieć gotowy produkt możesz kupić przemielony ser do serników. Zwracaj jednak zawsze uwagę na skład, gdyż często znajdują się w nich niepotrzebne składniki jak: śmietana, mleko w proszku i skrobia modyfikowana.

Pulpę mango możesz kupić w sklepach typu „kuchnie świata”, jest też dostępna w Makro i Tesco, przynajmniej w mojej okolicy.

Jeśli przygotowuję ciasto na specjalne okazje, tak jak dzisiaj, zostawiam trochę pulpy około 50 gram, żeby trochę przystroić każdą porcję. Wykorzystuję do tego zwykłą strzykawkę z apteki. Na rynku są również dostępne specjalne buteleczki plastikowe z odpowiednimi końcówkami do ozdabiania potraw. Można to też zrobić za pomocą rękawa cukierniczego, trzeba jednak pamiętać, aby otwór na końcu był bardzo mały.

Wanilię kupuje się w strąkach, powinna być szczelnie zapakowana, żeby nie obeschła i nie straciła swojego aromatu. Najlepiej kupić ją w szczelnej fiolce. Po wyciągnięciu strąki powinny być miękkie i intensywnie pachnieć. Szukając wanilii w sklepach, zajrzyj nie tylko do działu z przyprawami, ale również do działu z deserami. Znajduje się zazwyczaj w pobliżu budyni, galaretek i dodatków do ciast i innych deserów.

Aby wyciągnąć pestki ze strąka wanilii obetnij jej końcówki, a następnie delikatnie rozkrój wzdłuż. Nożem rozchyl laskę wanilii i przejedź delikatnie nożem po jej wnętrzu tak, aby jak najwięcej ziarenek znalazło się na nożu. Zdejmij ziarenka z ostrza za pomocą drugiego noża lub łyżeczki i przełóż do masy serowej. Przejedź nożem jeszcze raz lub dwa, aż wyciągniesz wszystkie ziarenka. Pustą laskę wykorzystuję do robienia domowego cukru waniliowego. Wsypuję cukier do słoika, wkładam rozkrojone laski i szczelnie zamykam. Już po kilku dniach mam aromatyczny cukier, który wykorzystuję do innych wypieków, np. kruchego cista do szarlotki czy sernika.

Magda Gornisiewicz

ZOSTAW KOMENTARZ

ZOBACZ RÓWNIEŻ