http://upyourlife.pl/wp-content/uploads/2017/02/1Zupa-z-czerwonej-soczewicy_mini_logo.jpg

Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

Prosta i szybka w przygotowaniu. Doskonała na zimne wieczory przy kominku. Świetnie sprawdza się również jako sycący i rozgrzewający posiłek w czasie pracy oraz po zimowych aktywnościach na zewnątrz.

Ta zupa doda Ci energii dzięki dużej zawartość łatwo przyswajalnego białka, świetnie uzupełni również potas, który występuje w sporej ilości w większości jej składników. Potas nie tylko reguluje ciśnienie krwi, ale również wzmacnia działanie mięśni. Co więcej jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz bierze udział w dotlenieniu mózgu, poprawiając koncentrację. Dzięki kapsaicynie zawartej w papryczce chili oraz pieprzu cayenne pobudza krążenie, rozgrzewając, a także zwiększając libido 😉

 

Składniki na 8 porcji

  • 250 g soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mały seler lub ½ dużego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 0,5 litra passaty pomidorowej
  • 2 małe cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 mała papryczka chili lub ½ łyżeczki pieprzu cayene
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól
  • 2 łyżeczki klarowanego masła

 

Przygotowanie

Warzywa umyj i obierz. Cebulę pokrój w kosteczką. Marchewkę, pietruszkę i seler pokrój w kostki podobnej wielkości. Seler naciowy pokrój w półksiężyce. Papryczkę drobno pokrój. Rozpuść w garnku klarowane masło. Wrzuć cebulę i podsmażaj około 2 minut, aż się zeszkli. Dorzuć paprykę ostrą i słodką. Niech chwilę się podsmaży, aż poczujesz ich głęboki aromat, dorzuć resztę warzyw. Podsmażaj 2 minuty, a następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie i duś przez 8. Dodaj passatę oraz dolej około 2 litry gorącej wody. Gotuj 15 minut. Gotowe J

 

Moje wskazówki

Moja wersja zupy jest sycąca, ale możesz do niej dodać jeszcze dwa ziemniaki. Taka wersja smakuje bardziej – przede wszystkim panom 😉

Jeśli chcesz, żeby była łagodniejsza przed pokrojeniem papryczki chili wyciągnij z niej pestki. Jeśli dodajesz pieprzu cayenne zmniejsz porcję do ¼ łyżeczki.

Magda Gornisiewicz

ZOSTAW KOMENTARZ

ZOBACZ RÓWNIEŻ