Zupa cebulowa z kurkumą i imbirem

Zup cebulowych jest wiele, ja przyrządzam na razie trzy rodzaje, ale tę lubię najbardziej. Jest kremowa chociaż nie ma w niej nawet odrobiny śmietany. Każdy kto ją je myśli, że jest nią okraszona, ale to taki mój mały przekręt. Przyrządzam ją wyłącznie z warzyw 🙂 Jest pyszna, złocista, rozgrzewająca i bakteriobójcza. Świetna jesienią i zimą aby się rozgrzać i przeciwdziałać przeziębieniom. Na mnie kojąco działa już sam jej zapach i smak.

 

Składniki na 8 porcji

  • 15 średnich cebul
  • 8 ząbków czosnku (mała główka)
  • 1 litr esencjonalnego bulionu warzywnego
  • 1 litr wody
  • ⅓ gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 centymetr startego imbiru lub ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru

 

Przygotowanie

Cebulę obierz i przekrój na pół, następnie posiekaj w poprzek, jak najcieniej w tzw. piórka, po czym przekrój je na połowę. W garnku rozgrzej masło z oliwą. Kiedy się roztopi wsyp kurkumę, imbir i mieszaj. Wrzuć cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli na wolnym ogniu około 3 minut. W międzyczasie obierz i posiekaj czosnek, dorzuć do cebuli, po minucie zmniejsz ogień do minimum i duś składniki przez 15 minut – nie dopuść do zbrązowienia cebuli. Odłóż ¼ porcji do miseczki, resztę zalej bulionem i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Ściągnij z palnika, zblenduj na gładką masę. Następnie postaw garnek z powrotem na palniku. Wrzuć wcześniej odłożoną cebulę, dolej litr wody i gotuj przez następne 10 minut. Pod koniec zetrzyj gałkę muszkatołową i zagotuj. Pokrój pietruszkę i posyp nią każdą porcję zupy po nałożeniu do miseczek.

Zupę można jeść solo lub z grzankami.

 

Grzanki

  • 6 kromek chleba żytniego lub razowego
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 szczypty pieprzu cayenne

Przygotowanie grzanek

Pokrój czerstwy chleb żytni (inny ulubiony) w kostkę lub wcześniej przygotuj w ten sposób świeży i zostaw na parę godzin, żeby się podsuszył. Na patelni rozgrzej oliwę na małym ogniu. Wsyp 2 rodzaje papryki, wymieszaj z oliwą, następnie wrzuć kawałki chleba i starannie obtocz wszystkie w oliwie z przyprawami za pomocą łyżki lub szpatułki. Podsmażaj mieszając, aż się zrumienią – około 5 minut.

 

Moje wskazówki

Grzanki to świetne wykorzystanie czerstwego pieczywa. Zawsze gdy mój chleb staję się twardawy kroję go w kostkę i wrzucam do papierowej torby, pozostawiając na blacie na 1-2 dni. Uzyskuję częściowo przygotowane grzanki do zupy, które czekają później w szufladzie na odpowiedni moment.

Grzanki zawsze podaję osobno, bo nie lubię rozpaćkanego chleba w zupie, wolę jędrne chrupiące kawałki. Każdy sama według uznania dosypuje sobie do zupy.

Zupę można posypać również ostrym żółtym serem np. naszym polskim długo dojrzewającym bursztynem – właśnie z nim jest najlepsza 🙂

Dla amatorów dużej ilości gałki muszkatołowej polecam, aby pozostawić ją na stole aby móc dodatkowo sobie oprószyć złocistą miseczkę.

Kocham pietruszkę i uważam, że z tą zupą również idealnie się komponuje, dlatego jak mam ochotę dorzucam garstkę do miseczki.

Styczeń 9, 2017

Magda Gornisiewicz

ZOSTAW KOMENTARZ

ZOBACZ RÓWNIEŻ