Twaróg z awokado i czosnkiem niedźwiedzim

Tradycyjnie białe sery rozrabia się ze śmietaną lub jogurtem. Ja próbuję w inny sposób osiągać kremową, puszystą konsystencję. Twaróg zmieszany z różnymi ziołami i warzywami lub owocami i przyprawami to jedna z moich ulubionych śniadaniowych opcji 🙂

Dzisiaj jedno z moich ciekawszych odkryć. Delikatna pasta z awokado, przełamana czosnkiem niedźwiedzim. To wspaniałe śniadanie bogate w białko, dobre tłuszcze, a także witaminy, enzymy oraz mikroelementy. Czosnek niedźwiedzi, lekko zaostrza jego smak, a dodatkowo wspomaga trawienie oraz oczyszcza organizm. Czego chcieć więcej na śniadanie 🙂

1 twaróg z awokado_mini_ logo

Składniki na 2 porcje

  • 200 gr twarogu – tłustego lub półtłustego – żadnych „lightów”
  • 1 awokado
  • 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 średnie pomidory
  • ½ cytryny
  • 2 szczypty soli
  • świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie

Twaróg wrzuć do miseczki. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, wbijając w nią nóż, a następnie przekręcając. Miąższ wyciągnij łyżeczką i przełóż do miseczki z serem. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Skrop nim awokado. Dodaj pieprz, sól i czosnek niedźwiedzi, a następnie rozgnieć widelcem. Pomidory pokrój w kostkę. Każdą porcję posyp cząstkami pomidora.

 

Moje wskazówki

Lubię ten ser z lekko wyczuwalnymi cząstkami awokado. Jeśli wolisz bardziej kremową konsystencję możesz wszystkie składniki zblendować.

Wiosną wykorzystuję  świeży czosnek niedźwiedzi, który rośnie w moim ogrodzie, jest dostępny również na targach i w warzywniakach. Kroję około 1/2 pęczka czosnku, dodaję do twarogu i blenduję. W wersji ze świeżym czosnkiem zdecydowanie wole go zblendować. Możesz oczywiści tylko go pokroić w cieniutkie paseczki i wymieszać z resztą składników.

Świetnie smakuje również z dodatkiem natki pietruszki – na taką porcję pół pęczka jest idealne.

Jeśli masz ochotę na kromkę żytniego lub razowego chleba do serka, wtedy ta porcja wystarcza na 3 osoby.

Kremowy serek można również przełamać czerwoną cebulką, dymką lub ząbkiem czosnku.

Magda Gornisiewicz

2komentarze

  1. Odpowiedz

    Kasia

    Marzec 6, 2017

    Mniam zrobiłam dzisiaj na kolację. Plus nieszczęsna pietruszka, której zapomniałam dodać do obiadu. Pycha!

    • Odpowiedz

      Magda Gornisiewicz

      Marzec 7, 2017

      Ciesz się, że smakowało 🙂

ZOSTAW KOMENTARZ

ZOBACZ RÓWNIEŻ