http://upyourlife.pl/wp-content/uploads/2016/12/3ZAKWAS_MINI_LOGOJPG.jpg

Zakwas z buraków na barszcz

Potrawy wigilijne to nie moja bajka. Nie wyobrażam sobie jednak świąt bez barszczu wigilijnego na domowym zakwasie. Żaden kupny nie równa się temu samodzielnie przygotowanemu. Przyrządza się go bardzo szybko. Jeśli jeszcze nie masz zakwasu zdążysz go zrobić, wystarczają 3 dni w ciepłym pomieszczeniu i jest gotowy 🙂

 

Składniki na 3 litry barszczu

  • 1 kilogram buraków
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
  • 1 kopiata łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ kromki żytniego chleba na zakwasie
  • 1½ litra przegotowanej wody

Przygotowanie

Zagotuj 1½ litra wody. Umyj buraki za pomocą szczoteczki do warzyw. Pokrój je na plasterki lub innego kształtu nieduże kawałki. Obierz czosnek. Wrzuć buraki oraz czosnek i przyprawy do dużego słoja lub innego szklanego albo glinianego naczynia. Zalej je chłodną wodą. Ważne, aby woda przykrywała buraki. Na wierzchu połóż kromkę chleba. Naczynie możesz przykryć gazą. Odstaw go w ciepłe miejsce. Po 3-4 dniach będzie gotowy. Trzeba zebrać z góry pianę, która utworzy się na jego powierzchni. Resztę przelać przez gęste sito do czystego słoika.

Moje wskazówki

Ten zakwas jest wspaniały nie tylko do wigilijnego barszczu. Przyrządzam na nim barszczyk przez cały okres, gdy są dostępne buraki od jesieni, aż do końca wiosny. Jeśli lubisz barszcz gotowany na warzywnym bulionie – polecam.

Zakwas możesz również pić w surowej postaci. Polecam go szczególnie jako napój detoksykujący oraz w czasie przeziębień, chorób i przy przyjmowaniu leków. Podczas kiszenia powstają w nim naturalne bakterie kwasu mlekowego, które odbudowują  dobroczynną florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym.

Zakwas możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce nawet przez kilka miesięcy. Ja jednak zawsze go zużywam do tygodnia.

 

Grudzień 21, 2016

Magda Gornisiewicz

ZOSTAW KOMENTARZ

ZOBACZ RÓWNIEŻ