Mój ulubiony krem z dyni

Piękna, jędrna, pomarańczowa, dla mnie jeden z najważniejszych atutów jesieni – dynia. Gdy nadchodzi na nią sezon mogę ją jeść na okrągło w postaci zupy i ciasta. To idealny posiłek nie tylko w przepiękne jesienne dni. Wspaniale również działa, gdy za oknem już śnieg, a ja wracam przemarznięta z wieczornego treningu w górach. Dzięki kurkumie oraz papryczce chili ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Co więcej przyspieszają one przemianę materii. Zarówno dodawane przyprawy jak i sama dynia to również źródło antyoksydantów, które chronią nasze komórki przed uszkodzeniem. Jest sycąca, energetyzująca, rozgrzewająca i odmładzająca. Spróbuj 🙂

wr__3406-mini_logojpg

Składniki na 8 porcji

  • 1,5 kg dyni hokkaido lub innej ulubionej
  • 4 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chili – jeśli nie lubisz bardzo ostrych dań dodaj ją bez pestek
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól – ilość w zależności od upodobań
  • 1, 5 litra wody lub domowego bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • łyżeczka oliwy
  • pestki dyni
  • oliwa z oliwek lub olej z pestek dyni

 

Przygotowanie

Dynię przekrój na połowę. Ze środka wyciągnij pestki oraz włóknisty, okalający je miąższ. Jeśli dynia jest duża, ponad 3 kilogramowa, pokrój połówki na kolejne kilka części. Ułóż je na blasze skorupą do dołu. Piekarnik nagrzej do 180oC. Piecz przez 50 minut, aż dynia będzie miękka i lekko przyrumieniona. Wyciągnij z piekarnika i poczekaj, aż przestygnie. W między-czasie obierz oraz pokrój niedbale cebulę i czosnek, na kilka części. W garnku, w którym będziesz później gotować zupę, rozgrzej łyżeczkę klarowanego masła i łyżeczkę oliwy, wrzuć cebulę na około 4 minuty, aż się zeszkli. Następnie wrzuć czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chili i kurkumę. Podsmaż jeszcze przez minutę, a następnie przykryj pokrywką i duś przez ok 5 minut, aż cebula zmięknie. Dynię obierz ze skórki i pokrój w mniejsze kawałki około 4×4 centymetry. Zdejmij garnek z palnika. Dorzuć dynię i wszystko razem zblenduj. Ugotuj w czajniku 1,5 litra wody. Postaw na palniku garnek, dolej wody i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia. Dodaj soli i zetrzyj gałkę muszkatołową. Jest już gotowa do podania.

 

Moje wskazówki

Jeśli mam większą dynię, resztę miąższu wykorzystuję do innych potraw lub mrożę zmiksowaną pulpę. Czasami robię podwójną ilość zupy i mrożę po jednej porcji w małych woreczkach. Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które mają mało czasu. Dzięki temu zawsze mam w zamrażarce gotową kolację lub lunch 🙂

Uważam, że jest na tyle aromatyczna, że wystarczy dodanie wody, nie jest konieczne gotowanie warzywnego bulionu.

Jeśli nie lubisz gęstych kremów, możesz dolać większą ilość wody, a następnie według upodobań dodać przypraw.

Przed podaniem skrapiam ją oliwą z oliwek lub aromatycznym olejem z pestek dyni, który podkręca jeszcze jej smak.

Idealnym dodatkiem są prażone pestki dyni. Wrzuć je na suchą patelnię i podgrzewaj na małym ogniu. Mieszaj od czasu do czasu. Są gotowe, gdy zacznie unosić się intensywny zapach i lekko się przyrumienią.

Jeśli lubisz kremy z grzankami, proponuję moją ulubioną wersję do jesienno-zimowych zup:

Grzanki

Składniki:

  • 6 kromek chleba żytniego lub razowego
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 szczypty pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Pokrój czerstwy chleb żytni (inny ulubiony) w kostkę, lub wcześniej przygotuj w ten sposób świeży i zostaw na parę godzin, żeby się podsuszył. Na patelni rozgrzej oliwę na małym ogniu. Wsyp 2 rodzaje papryki, wymieszaj z oliwą, następnie wrzuć kawałki chleba i starannie obtocz wszystkie w oliwie z przyprawami za pomocą łyżki lub szpatułki. Podsmażaj mieszając, aż się zrumienią – około 5 minut.

Grudzień 15, 2016

Magda Gornisiewicz

ZOSTAW KOMENTARZ

ZOBACZ RÓWNIEŻ